PROJEKT
PROGRAMU EDUKACYJNEGO „TRZYMAJ FORMĘ” realizowanego w Szkole Podstawowej
nr 38 im. Jana III Sobieskiego w Bytomiu w roku szkolnym 2021/2022.
Cele projektu:
Cel główny:
Celem programu jest edukacja w zakresie
trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród dzieci i młodzieży
szkolnej, ich rodzin i środowiska lokalnego poprzez promocję zasad
aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, czyli promocję aktywności
fizycznej oraz prawidłowego sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży.
Cele szczegółowe:
1. Poszerzenie wiedzy na temat zdrowego żywienia, zbilansowanej diety,
aktywności ruchowej.
2. Kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia
i kondycji fizycznej.
3. Uświadomienie zagrożeń dla młodego organizmu – anoreksja, bulimia.
4. Propagowanie zdrowego trybu życia.
5. Zwiększenie aktywności ruchowej poprzez aktywne uczestnictwo w
zajęciach wychowania fizycznego, zawodach sportowych, pozalekcyjnych
zajęciach ruchowych.
Aktywne spędzanie czasu wolnego.
„Ruchowe hobby”.
Cele wychowawcze:
• uczeń potrafi aktywnie wypocząć,
• uczeń zna higienę przygotowywania i spożywania posiłków,
• uczeń pogłębia zainteresowanie problematyką prozdrowotną,
• uczeń przekazuje zdobytą wiedzę swojej rodzinie, rówieśnikom.
DZIAŁANIA DOTYCZĄCE REALIZACJI PROGRAMU
„TRZYMAJ FORMĘ”
1. Przekazanie kadrze nauczycielskiej informacji o przystąpieniu szkoły
do XVI edycji „Trzymaj formę!” (IX 2021r.)
2. Zapoznanie wszystkich uczestników i realizatorów programu z jego
założeniami i harmonogramem (X 2021 r.).
3. Propagowanie zdrowego żywienia i higienicznego trybu życia na
lekcjach przyrody, biologii, techniki, wychowania fizycznego, wychowania
do życia w rodzinie, plastyki, godzin wychowawczych, zajęciach
świetlicowych i pozalekcyjnych (cały rok szkolny).
4. Przekazywanie informacji, materiałów oraz relacji z realizacji
programu „Trzymaj Formę” na stronie internetowej szkoły (cały rok
szkolny).
5. Przeprowadzenie badań BMI (Body Mass Index) na wybranej grupie
uczniów. Celem badań jest sprawdzenie prawidłowej masy ciała (lekcje
przyrody, biologii zgodnie z planem pracy).
6. Propagowanie i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia opracowanych
według Instytutu Zdrowego Żywienia w Warszawie: ulotki, plakaty,
reklama, zajęcia praktyczne (cały rok szkolny).
7. Praktyczne zaznajamianie uczniów z produktami żywnościowymi i ich
składem (cały rok szkolny):
- Zawartość składników produktu spożywczego,
- Umiejętność czytania etykiet,
- Świadomy konsument.
8. Propagowanie aktywnego stylu życia poprzez zajęcia wychowania
fizycznego i różnorodne formy zajęć pozalekcyjnych (cały rok szkolny):
- Gry i zabawy rekreacyjno – sportowe.
- Atletyka terenowa.
- Promowanie marszów nordick walking.
- Liga tenisa stołowego. Aktywne przerwy, wg możliwości
- Organizowanie klasowych imprez rekreacyjno – sportowych;
„Sportowy Dzień Dziecka” - 1 czerwca,
Szkolny konkurs tańca - maj,
Dzień Patrona - Wyścigi dla Jana III Sobieskiego- 11 listopada,
- Organizacja Klasowych Turniejów w grach zespołowych- cały rok szkolny,
- Udział uczniów w różnorodnych szkolnych i pozaszkolnych zawodach
sportowych, zgodnie z harmonogramem zawodów.
9. Organizowanie pogadanek na temat zdrowej żywności. (cały rok
szkolny).
10. Pedagogizacja rodziców w zakresie treści promowanych w projekcie:
pogadanki, przekazywanie materiałów edukacyjnych drogą elektroniczną,
zamieszczanie materiałów na stronie internetowej szkoły, spotkania
podczas zebra.
11. „Fast food – dlaczego jest niezdrowy?” – lekcje przyrody, „Anoreksja
i bulimia - choroby związane z żywieniem” – lekcje przyrody, biologii.
12. Dobre praktyki – dawanie przykładu własnym zachowaniem”( cały rok
szkolny):
- wspólne z uczniami jedzenie II śniadania;
- propagowanie picia wody,
- jedzenia warzyw i owoców,
- aktywności sportowej np. poprzez gimnastykę śródlekcyjną;
- włączanie rodziców do działań.
13. Ekologia:( cały rok szkolny)
- czyste powietrze a nasze zdrowie, skąd się bierze smog?
- po co nam woda?
- kolorowe opakowania, czy naprawdę są nam potrzebne?
15. Tworzenie gazetek ściennych o tematyce zdrowego trybu życia (cały
rok szkolny).
16. Realizacja programów edukacyjnych, np. „Warzywa i owoce w szkole”,
„Śniadanie daje moc”.( cały rok szkolny, wrzesień)
17. "Książka kucharska"- zbieranie przepisów. (cały rok).
16. Podsumowanie programu - działania w zakresie realizacji programu
„Trzymaj formę” zamieszczony na stronie szkoły, czerwiec 2022.
|